Preventieve check

De kunst van het blessurevrij bewegen zit in het optimaal gebruiken van de mogelijkheden. Belangrijk zijn: het juist afstemmen van de trainingsintensiteit en andere activiteiten, voldoende rust, slaap en ontspanning, goede voeding en een goede beweeglijkheid van het lichaam.
Mensen voelen het over het algemeen snel wanneer er iets niet goed zit in het lichaam en kunnen daar op een efficiënte of minder efficiönte manier hun activiteiten op aanpassen om te herstellen. Ook dieren zullen het voelen wanneer er sprake is van spierpijn, rugpijn of hoofdpijn, maar omdat een paard een prooidier is en de hond van nature in een roedel leefde zullen zij geneigd zijn om hiervan niets te laten merken. De klachten zijn vaak al lang aanwezig of heel hevig voordat dit terug te zien is in verandering van gedrag of moeizaam bewegen en kunnen zodoende al hebben geleid tot een scala van andere klachten, blessures of problemen in de training.

Het is dus heel zinvol om regelmatig een preventieve check en behandeling van jouw hond of paard te laten doen.

De kunst van het blessurevrij bewegen zit in het optimaal gebruiken van de mogelijkheden

Tijdens zo n preventieve check analyseren we de bewegingen van het dier, worden alle wervels, gewrichten, spieren, pezen en fascie gecontroleerd en zo nodig behandeld, krijg je adviezen over training of gebruik, checken we het zadel (paard) en kun je ook alle andere vragen kwijt. Wanneer ik tijdens zo n check onverhoopt grotere problemen aantref zal ik adviseren contact op te nemen met de dierenarts.

De frequentie waarop zo’n check nodig is hangt af van jouw wensen, het gebruik en de fitheid en leeftijd van jouw dier en varieert van 1x per maand tot 1x per jaar. Meestal is 1x per half jaar of jaar voldoende.