Spier, gewricht, fascie

Het hele lichaam is met elkaar verbonden, de fascia vormen een netwerk van weefsel dat het hele lichaam omvat, van hoofd tot voeten. Fascia bevindt zich rondom, in en door alle spieren, de huid en ook elk orgaan, botten, gewrichten en zenuwweefsel. Dit verklaart dat een blokkade op de ene plek klachten kan geven op een hele andere locatie. In de gezonde situatie helpt de fascia bij een goede lichaamshouding, het zorgt voor vrije bewegingsmogelijkheden met kracht en flexibiliteit. Maar fascia fungeren ook als een soort opslagplaats voor fysieke en emotionele trauma’s: de fascia worden stijver als je te weinig beweegt of als spieren overbelast raken.

Dit verklaart dat een blokkade op de ene plek klachten kan geven op een hele andere locatie

Ook spanning, effecten van verkeerde voeding en dagelijkse stress gaan vastzitten in de fascia, waardoor het weefsel minder soepel wordt of gaat verkleven en je een gevoel van stijfheid en pijn ervaart. Er ontstaan verkrampingen of verminderde beweeglijkheid in spieren, gewrichten, organen en zenuwweefsel. Tevens kunnen spierknopen (triggerpoints) ontstaan.

Het doel van de behandeling is het herstellen van de normale beweeglijkheid en spanning het lichaam zodat blokkades worden opgeheven.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te behandelen: massage, triggerpointbehandeling, fasciamanipulaties, mobilisaties en zachte manuele technieken voor de gewrichten. Ook zet ik indien nodig tools in om de fascia te beïnvloeden zoals laser, cupping of guasha.