Dry needling

Dry Needling is een techniek waarmee spierspanning en knopen opgelost kunnen worden. Door middel van het prikken van een klein naaldje in een spierknoop wordt de (vaak pijnlijke) spierspanning genormaliseerd.

In plaats van met naalden behandel ik triggerpoints ook vaak met laser of door manuele massagetechnieken

Spanning in de spieren kan ontstaan door een verkeerde houding, niet goed afgestemde training, of als compensatie vanwege een probleem elders in het lichaam. Het gevolg van een verhoogde spierspanning is dat de spieren nog pijnlijker worden, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Wanneer je een dunne (acupunctuur)naald in de spierknoop steekt reageert deze door kort aan te spannen, wat een krampgevoel kan geven, en daarna te ontspannen. Als de oorzaak van de spierknoop ook is weggenomen zal de spanning niet opnieuw ontstaan.
In plaats van met naalden behandel ik triggerpoints ook vaak met laser of door manuele massagetechnieken.

Dry Needling ten opzichte van acupunctuur: bij dry needling plaats men een kleine naald in de spierknoop en beweegt deze tot deze ontspant. Het denkkader hierachter is een biomechanische: de spanning wordt opgeheven en de circulatie bevorderd. Ook bij acupunctuur plaats men naalden op pijnlijke spierknopen. De naalden blijven langer staan en worden vaak minder gemanipuleerd dan bij de dry needling, waardoor het over het algemeen wat beter te verdragen is. Het denkkader achter deze techniek is energetisch: de stagnatie in de energie wordt opgeheven, waardoor de circulatie weer op gang komt.
Het resultaat is bij beide technieken een toename van circulatie en ontspanning.