(Laser)acupunctuur

BAcupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). Dit is een behandelwijze met een holistische visie, wat betekent dat het geheel, lichaam en geest, wordt bekeken en behandeld om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken om een duurzaam resultaat te bereiken.

Volgens de TCG is het lichaam met elkaar verbonden door middel van meridianen waardoor de levensenergie (Qi) stroomt. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het verloop van deze meridianen voor een groot deel overeen komt met het verloop van belangrijke fascienetwerken en bloedvaten, wat de koppeling tussen lichaamsdelen en organen met elkaar kan verklaren. Wil je hier meer over weten dan nodig ik je van harte uit om mijn scriptie over dit onderwerp te lezen.

Een behandelwijze met een holistische visie

Binnen de TCG wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken om de meridianen en energie te beïnvloeden, zoals acupunctuur (het prikken), moxa (verwarmen), cuppen (behandeling van bindweefsel/fascia door het vacuüm trekken van de huid), guasha (schrapen van de huid) maar ook oefeningen, massage en adviezen.

Wanneer de energie van het lichaam in balans is, is men gezond. Wanneer er verstoringen optreden in de balans kunnen er allerlei soorten klachten ontstaan en is men vatbaarder voor ziekten. Door uit te zoeken waar de verstoring in de balans is ontstaan en deze te behandelen kan een langduriger en completer effect bereikt worden dan wanneer er alleen lokaal behandeld wordt.
Ik zie acupunctuur als een aanvulling op de reguliere onderzoeks- en behandelwijzen, deze 2 kunnen elkaar versterken en optimaal herstel van de patiént bewerkstelligen.

Naast acupunctuur met naalden is het bij mij mogelijk om behandeld te worden met laseracupunctuur. Bij deze methode wordt er niet geprikt, maar worden de punten behandeld met laserlicht. Dit is een volledig pijnvrije methode.

Indicaties voor acupunctuur:

  • klachten aan het bewegingsapparaat
  • slaapproblemen
  • klachten van het spijsverteringsapparaat
  • huidproblemen
  • hoofdpijn / migraine
  • allergieén
  • problemen van de luchtwegen
  • gynaecologische problemen
  • spanningsklachten/burn-out